2010. január 3., vasárnap

Cikk a Tengerszemben

Kamara-mozi avagy Filmklub Kesztölcön – a szerkesztőt kérdeztük

Tengerszem: Mesélj pár szóban a filmklubról.

István: A Filmklub? Másfél éve működik, kisebb kihagyásokkal hetente egy vetítéssel. Milyen? Olyan, mint az összes többi filmklub az országban, akár egyetemeken akár kisvárosokban, nagyvárosokban. A szerkesztő filmeket hoz, beszél róluk, alkotóikról, születésükről és akár mondanivalójukról is, majd vetítés. Előfordul, hogy a közönség hoz filmet, ilyenkor, aki hozza, tesz ugyanígy.

Tengerszem: Milyen filmeket vetítetek?

István: Többnyire olyanokat, amiket az ember nem feltétlenül lát a tévében. A filmművészet adta értékeket szeretnénk hangsúlyozni a vetített filmmel – remek színészi alakítás, valamilyen többlet a mondanivalóban, vagy egyszerűen az esztétikai élmény, amit egy film nyújthat.

Tengerszem: Ezek szerint rétegfilmek, művészfilmek?

István: Igen is meg nem is. Heti váltásokban igyekszem úgy alakítani a vetítéseket, hogy egyik héten a „mélyvíz” következő héten pedig kevésbé magvas, könnyedebb filmek váltsák egymást. Lent felsoroltam néhányat.

Tengerszem: Tehát aki nem lelkesedik kimondottan a művészfilmekért, az is megtalálhatja a szórakozást, ha elmegy valamelyik vetítésre.

István: Igen. Ez mondjuk így reklámszagú, ennek ellenére igen.

Tengerszem: Ha valakit meg szeretnél győzni arról, jöjjön el, kukkantson be, mivel tennéd?

István: Azt hiszem azzal, hogy megpróbálnám elmondani, hogy a film adhat az embernek. Adhat új gondolatokat, adhat pihenést, kikapcsolódást adhat örömöt. Azzal is érvelnék, hogy az otthon az ágyban megnézett film is remek élmény, viszont a társaságban, hatalmas vásznon megnézett filmnek saját varázsa van – egészen más, mit otthon. Emellett az ember olyan filmeket is megnéz, amiket egyébként valószínűleg sosem tenne – csak azért mert nem is tud róla. Ezekben csak azért vagyok biztos, mert az egyetem alatt jártam először hasonló filmklubban, amit a fentiek miatt nagyon megszerettem. Reklám vége.

Tengerszem: Milyen technikával nézitek a filmeket?

István: A művelődési háztól kapunk kivetítőt, egy jó nagy vásznat és hangtechnikát – innen is köszönet érte - így egészen olyan, mintha az ember egy kis kamara-moziban ülne.

Tengerszem: Ki jöhet, kit vártok?

István: Bárki jöhet, mindenkit szeretettel várunk, aki szeret moziba járni, filmeket nézni. Korhatár nincs – ha éppen nem alsó korhatáros filmet nézünk – belépőnk sincs.

Tengerszem: További céljaitok, elképzelések.

István: Leginkább tartani a heti vetítéseket, nem kihagyni, emellett tervezzük, hogy időnként hétvégenként délután is vetítünk majd – otthonosabban, teázással, borozgatással. Meglátjuk, csak idő kérdése. Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt itt mind-mind elmondhattam.

Válogatás a vetített filmek közül:

Woody Allen – Annie Hall | Tarr Béla – Werckmeister harmóniák | Jean-Pierre Jenuet – Amelie csodálatos élete | Jirí Menzel – Sörgyári capriccio | Huszárik Zoltán – Szindbád | Terry Gilliam – Félelem és reszketés Las Vegasban | Ingmar Bergman – Rítus | Oliver Stone – The Doors | Milos Forman – Tűz van babám | Bereményi Géza – Eldorádó | Joel Cohen – A Nagy Lebowski | Sándor Pál – Ripacsok | Sofia Coppola – Elveszett jelentés | Francois Truffaut – Négyszáz csapás

Filmklub minden héten kedden 18:30 –tól, Kesztölc, Községi Klub

A műsor, információ: http://filmklub-kesztolc.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések: